Dunia Ehailing Malaysia: 5 Jenama Gergasi Selain Grab

Dengan kemajuan teknologi, perkhidmatan e-hailing semakin meluas di Malaysia dan kini menjadi keperluan bagi setiap rakyat Malaysia. Mari kita selami artikel ini untuk mengetahui apa sebenarnya perkhidmatan e-hailing ini.

 

Apa itu perkhidmatan E-hailing?

E-hailing atau juga dikenali sebagai perniagaan perantaraan, membolehkan pengguna untuk menempah pengangkutan awam menggunakan aplikasi dalam talian. Teksi dan kereta e-hailing adalah beberapa perkhidmatan yang disediakan oleh aplikasi e-hailing dalam talian.

 

Apa itu Kenderaan E-hailing?

Kenderaan persendirian yang digunakan untuk menyediakan perkhidmatan pengangkutan awam kepada pelanggan yang membuat tempahan melalui aplikasi dalam talian dikenali sebagai “kenderaan e-hailing.”

Kereta tersebut mesti menjadi kenderaan bermotor dengan kapasiti tempat duduk maksimum sebanyak sebelas orang. Kebutuhan minimum untuk kenderaan e-hailing adalah untuk mempunyai kapasiti tempat duduk sebanyak 4 orang termasuk pemandu. Perkhidmatan e-hailing ini sangat biasa di Sarawak dan Sabah.

 

5 Perkhidmatan E-hailing Teratas di Malaysia :

 1. AirAsia Ride
 2. Maxim
 3. Indriver Malaysia
 4. Buddy Driver
 5. Kumpool

 

Anda ada mesyuarat yang penting di tempat kerja atau perlu ke lapangan terbang tepat pada masanya, tetapi anda terlalu penat untuk memandu sendiri! Jangan risau, perkhidmatan e-hailing mempunyai penyelesaian untuk anda. Berikut adalah 5 perkhidmatan e-hailing terbaik di Malaysia untuk membantu anda bergerak di sekitar bandar tanpa perlu risau tentang tempat letak kereta atau berurusan dengan kesesakan lalu lintas!

 

1. Airasia Ride :

 

airasia ride

 

Untuk bersaing dengan e-hailing serantau Grab, syarikat penerbangan kos rendah Malaysia, AirAsia Group telah memperkenalkan AirAsia Ride di ibu negara Kuala Lumpur. AirAsia Ride menawarkan kadar yang lebih berpatutan untuk penumpang dan yuran komisen yang lebih rendah untuk pemandu.

Bagaimana untuk Menempah Perjalanan?

Untuk menempah perjalanan AirAsia Ride, anda perlu memuat turun aplikasi AirAsia super. Aplikasi tersebut boleh didapati di play store dan app store. Setelah dimuat turun, proses tempahan agak mudah:

 • Pilih ikon perjalanan pada aplikasi AirAsia Super.
 • Masukkan titik pengambilan atau titik destinasi.
 • Pilih perjalanan yang anda inginkan dan periksa maklumat sebelum menempah perjalanan anda.
 • Tunggu ketibaan pemandu anda.
 • Setelah tiba di lokasi, berikan penilaian anda secara keseluruhan.

Ciri-Ciri/Perkhidmatan Unik :

AirAsia Ride menawarkan harga yang munasabah kepada pelanggan sambil memberikan yuran yang lebih rendah kepada pemandu. Menempah hotel, perjalanan, dan penerbangan semua boleh dilakukan dengan aplikasi yang menggabungkan kesemuanya. Setiap perjalanan dijamin sangat menyenangkan dan seronok oleh Airasia. Selain itu, ia juga termasuk beberapa tema dalam pakejnya, seperti tema percutian yang riang atau tema untuk hubungan khusus. Untuk menjamin keselesaan pemandu dan penumpang, mereka juga menyediakan perjalanan hanya untuk wanita.

 

Teknologi Lancar dan Mudah :

Group AirAsia telah membuat algoritma dan menggunakan data yang banyak dan meluas untuk memberikan pengalaman perjalanan yang lancar dan mudah kepada pelanggan. Melalui kemudahan satu jadual perjalanan dan tanpa meninggalkan aplikasi AirAsia Super, pelanggan sekarang boleh membuat tempahan dalam laluan untuk penerbangan mereka, pengangkutan darat ke dan dari lapangan terbang, serta untuk perjalanan pulang mereka, semuanya dalam satu tempat.

 

2. Maxim:

maxim

 

Sejak 2003, Maxim telah mengembangkan teknologi pesanan teksi yang inovatif untuk membuat perkhidmatan e-hailing menjadi lebih moden, mudah dan selamat. Maxim membolehkan pelanggan memesan teksi dengan berbagai cara yang mereka anggap paling mudah, dengan mengambil kira perbezaan antara bandar besar dan komuniti kecil. Pemandu boleh mengenal pasti dan memindahkan penumpang dengan lebih berkesan, mengurangkan masa pemanduan dan menunggu penumpang. Syarikat ini bermula sebagai perkhidmatan pesanan teksi yang sederhana di Shadrinsk, sebuah kampung kecil di Ural. Ia ditubuhkan oleh jurutera muda Kurgan yang mempunyai kepakaran dalam proses industri dan pengautomatan pembuatan.

Bagaimana untuk Memesan Perjalanan?

Proses untuk memesan perjalanan melalui aplikasi-aplikasi ini lebih kurang sama. Anda boleh muat turun aplikasi Maxim melalui Play Store atau App Store dan menggunakannya seperti mana-mana aplikasi e-hailing yang lain untuk memesan perjalanan. Anda juga boleh memesan Maxim dengan mengisi borang di laman web mereka atau memanggil nombor yang disediakan di sana.

Ciri- Ciri Unik :

Maxim membolehkan anda memasukkan beberapa alamat yang ingin dituju dalam satu perjalanan. Semua maklumat disimpan dalam sejarah akaun anda, dan anda boleh dengan cepat menggunakan alamat yang telah ditambah sebelum ini untuk memesan perjalanan di masa depan. Ini membuatkan prosedur tempahan menjadi cepat dan mudah. Maxim juga menyediakan perkhidmatan penghantaran makanan dan kargo. Menggunakan Maxim, anda boleh menghantar makanan atau barang dari satu lokasi ke lokasi yang lain. Maxim juga memperkenalkan pemandu wanita untuk menentang dominasi lelaki dalam perkhidmatan e-hailing.

 

3. Indriver Malaysia:

 

Satu platform e-Hailing antarabangsa yang dipanggil InDriver yang terletak di California, Amerika Syarikat dengan pengguna yang dikatakan mencapai 100 juta juga telah memasuki pasaran e-hailing Malaysia dengan menawan Alor Setar, Melaka, Johor Bahru, Kuala, Terengganu, Sibu, Bintulu, dan banyak lagi bandar termasuk sisi Malaysia Timur.

 

Bagaimana untuk menempah perjalanan?

Untuk menempah perjalanan, seseorang perlu memasang Aplikasi Indriver yang tersedia untuk peranti iOS dan Android.

Ciri Unik :

Real-Time Deals (RTD), ciri unik InDriver, membolehkan pelanggan menempah perjalanan dengan mencadangkan caj yang mereka anggap wajar untuk perjalanan yang ingin mereka ambil. Pemandu berdekatan rangkaian tersebut kemudian akan memutuskan sama ada menerima kadar yang dicadangkan atau, jika tidak, mengabaikannya atau membincangkan harga yang lebih rendah dengan pelanggan.

4. Buddy Driver :

buddy driver

 

Dikuasakan oleh SOCAR, Buddy Driver menyediakan pemandu berpengalaman yang telah melalui prosedur penyaringan yang ketat dan mempunyai rekod yang bebas kemalangan sebanyak 99%.

Buddy Driver, berbeza daripada aplikasi e-hailing lain, menawarkan pemandu yang berkelayakan untuk memastikan pengangkutan dan perjalanan pelanggan mereka yang boleh dipercayai dan selamat. Buddy Driver memberi tumpuan lebih kepada pengambilan pemandu berbanding kenderaan itu sendiri.

Bagaimana untuk menempah perjalanan?

Muat turun aplikasi TREVO dari play store atau app store dan nikmati perjalanan yang boleh dipercayai dan profesional dengan pemandu.

Ciri unik :

 • Pemandu bertauliah yang dilatih untuk mengikuti SOP keselamatan.
 • Tempahan mudah dan hanya memerlukan beberapa klik sahaja.
 • Perkhidmatan ini tersedia 24/7, siang dan malam.
 • Anda boleh menambah beberapa lokasi dan menukar mereka.
 • Penjejakan pemandu disertakan dalam aplikasi.
 • Harga yang murah, dengan kadar jangka masa yang bermula dari RM50.

5. Kumpool :

kumpool

 

Kumpool tidak membenarkan pengguna memilih lokasi ambil atau penurunan yang tepat, berbeza dengan perkhidmatan e-Hailing berdasarkan kereta seperti Grab yang biasa. Anda perlu memilih dari lokasi berhenti yang telah dipilih yang ditunjukkan pada peta kerana ia beroperasi seperti perkhidmatan bas mini. Bergantung di mana anda berada sekarang, anda boleh mencari secara manual atau melayari.

Bagaimana untuk menempah perjalanan?

Muat turun aplikasi Kumpool dari app store atau play store. Proses pendaftaran Kumpool adalah mudah; yang perlu anda lakukan adalah mengesahkan nombor telefon bimbit anda. Anda boleh memulakan tempahan dengan memilih lokasi ambil, penurunan, masa ambil, dan bilangan penumpang. Perkhidmatan ini tersedia dari 8 pagi hingga 8 malam setiap hari dan boleh menampung hingga sepuluh orang. Frekuensi perkhidmatan kelihatan adalah 20 minit berdasarkan masa yang dipilih.

Ciri unik :

Kumpool hanya membenarkan satu titik penurunan, oleh itu jika anda perlu melakukan beberapa ambil dan penurunan, anda perlu menjadualkannya secara berasingan. Anda juga boleh mencadangkan henti dan mengemukakan permintaan untuk dipertimbangkan dengan menggunakan aplikasi. Pengguna digalakkan untuk tiba di lokasi ambil 5-10 minit sebelum masa ketibaan yang dijangka untuk mengelakkan kelewatan bagi penumpang lain di dalam kenderaan Kumpool yang sama. Jika anda terlepas perjalanan, anda perlu menjadual semula.

 

Bagaimana Agen Hartanah mendapat manfaat daripada perkhidmatan e-hailing?

Tanggungjawab utama seorang ejen hartanah adalah membawa bakal pelanggan melawat rumah dan hartanah yang berbeza supaya mereka boleh membuat pilihan seperti yang mereka mahukan. Sebenarnya, hidup seorang ejen hartanah tidak lengkap tanpa perjalanan yang kerap di antara lokasi. Mereka mendapat manfaat daripada perkhidmatan e-hailing ini dengan menjimatkan kos dan masa perjalanan mereka dengan mengambil kesempatan daripada harga yang murah dan perkhidmatan yang cepat yang ditawarkan oleh kenderaan E-hailing ini yang ada di seluruh Malaysia.

 

Kelebihan dan Kekurangan Perkhidmatan E-hailing:

 

Kelebihan:

 

 • Mudah dan Selesa

Program e-hailing elektronik membolehkan anda memanggil teksi dari mana-mana, berbeza dengan teksi tradisional, yang anda mesti telefon dan tunggu berjam-jam atau cari di jalan.

Taksi juga akan tiba dengan cepat, menjimatkan masa anda. Selain itu, akaun e-hail akan disambungkan dengan kad kredit anda, dan anda akan menerima e-mel dengan resit setiap kali perkhidmatan disediakan dan apa-apa potongan dibuat. Oleh itu, perkhidmatannya selamat dan tanpa tunai.

 • Kos pengangkutan yang lebih rendah

Penyelidikan yang berkaitan menunjukkan bahawa kenderaan E-hailing lebih murah berbanding teksi biasa. Ini kerana aplikasi E-Hailing menggunakan kadar bermeter untuk mengenakan bayaran, berbeza dengan teksi biasa di mana bayaran dianggarkan berdasarkan jarak.

 • Pemandu Berkelayakan dan Mahir

Bisnes e-hailing dikawal di beberapa tempat. Kenderaan teksi disimpan dalam keadaan baik dan dikendalikan oleh pemandu yang berkelayakan dengan cukup insurans perdagangan. Anda boleh menjejaki dan memantau kedudukan dan laluan pemandu apabila mereka menerima tugasan. Prestasi dan penilaian pemandu disediakan kepada penumpang, membolehkan mereka memilih pemandu yang mereka pilih. Selain itu, perkhidmatan profesional memastikan keselamatan lalu lintas.

 • Mencipta Peluang Pekerjaan

Program e-hailing telah meningkatkan keuntungan, kebolehgunaan, dan keselamatan industri teksi. Lebih ramai orang kini bekerja dalam profesion ini kerana terpaksa melakukannya. Ini memberi peluang kepada lebih ramai penunggang wanita untuk bersaing dengan lelaki secara saksama.

Kekurangan:

 

 • Pembatalan Perjalanan

Pembatalan perjalanan adalah salah satu kelemahan utama E-hailing meskipun ia lebih murah. Apabila pemandu membatalkan perjalanan, ia akan mempengaruhi jadual pelanggan mereka, yang mungkin terlepas penerbangan atau terlambat untuk janji dan tanggungjawab mereka.

 • Harga Naik

Harga naik adalah strategi harga pasaran bebas di mana kos tambang berubah mengikut bekalan dan permintaan. Harga kenderaan E-hailing semasa waktu sibuk boleh meningkat dua atau tiga kali ganda, bergantung kepada permintaan. Kebanyakan masa, harga naik membebankan pelanggan kerana ia datang secara tiba-tiba.

 

KESIMPULAN:

Industri e-hailing di Malaysia mempunyai banyak pesaing. Walaupun kebanyakan orang masih menggunakan Grab, platform lain menawarkan nilai yang sama. Ketahui bahawa anda sentiasa mempunyai beberapa pilihan yang terbuka untuk anda, sama ada anda mencari perjalanan dengan kos yang lebih rendah atau yang lebih sesuai dengan keperluan anda.

 

Reference :

Website : https://visioncar.com.my/

E-Hailing Car Rental : https://visioncar.com.my/e-hailing-rental/

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *