Grab mempertahankan yuran penghantaran baharu, bonus, di tengah-tengah panggilan boikot

PETALING JAYA: Walaupun terdapat seruan untuk penunggang agar memboikot syarikat penghantaran makanan dan pengangkutan, Grab telah mempertahankan struktur yuran penghantaran dan bonus yang baru disusun semula.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan, Grab menjelaskan bahawa struktur pendapatan yang diperbaharui, yang mulai berkuat kuasa semalam, “memberi manfaat kepada rakan penghantaran kami yang paling aktif.”

 

Ini bertujuan untuk memastikan bahawa tempahan yang memerlukan lebih banyak masa dan usaha akan menerima pampasan yang lebih adil.

Dalam kerangka yang telah disusun semula, yuran asas telah dikurangkan sementara insentif telah ditingkatkan untuk penghantaran semasa waktu puncak, pengambilan jauh, dan masa menunggu yang diperpanjang untuk pengambilan dan penghantaran.

“Langkah ini diambil berdasarkan maklum balas terkini daripada rakan penghantaran kami mengenai tempahan yang melibatkan waktu menunggu yang lebih lama di kedai peniaga atau pengambilan yang lebih jauh,” katanya.

 

Walau bagaimanapun, beberapa penunggang Grab menentang kerangka baru ini dan menggesa yang lain untuk memboikot syarikat tersebut. Poster yang mempromosikan pengecualian penunggang Grab dari bekerja pada hari Jumaat telah tersebar luas di media sosial.

 

Ameruddin Abdul Halim, seorang ahli kumpulan Facebook untuk penunggang, menyatakan ketidaksetujuannya terhadap penurunan yuran asas, tetapi menggalakkan pendekatan pragmatik. “Suka atau tidak, kita perlu akui bahawa ini adalah pekerjaan sambilan. Tiada kontrak, dan ini bukanlah satu karier jangka panjang.”

 

Namun, seorang ahli lain, Syana Syazana, berpendapat bahawa adalah penting bagi penunggang untuk “mempertahankan hak mereka”, dengan menambah bahawa penurunan yuran tersebut tidak mencukupi mengingat kos sara hidup yang meningkat dan perbelanjaan yang diperlukan untuk mengekalkan kenderaan.

 

Pada 4 Ogos 2022, lebih kurang 100 penunggang penghantaran makanan telah menyerahkan memorandum kepada ibu pejabat Grab di Petaling Jaya, menyuarakan keluhan mengenai yuran penghantaran yang rendah yang memaksa mereka untuk bekerja lebih lama. Para penunggang telah menaiki motosikal ke ibu pejabat Grab dari 10 titik perhimpunan di Lembah Klang sebagai sebahagian daripada “Food Delivery Blackout” selama 24 jam.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *