KWSP telah menjalin kerjasama dengan Grab bagi mendorong rakan pemandu dan penghantar untuk membuat simpanan persaraan.

KUALA LUMPUR: Grab Malaysia (Grab) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah menandatangani memorandum persefahaman (MoU) untuk mendorong komuniti pemandu dan penghantar mereka untuk menabung bagi persaraan melalui program i-Saraan, terbuka kepada ahli yang berusia di bawah 55 tahun, dan juga untuk caruman sukarela bagi yang berusia 55 tahun ke atas.
MoU ini adalah kelanjutan daripada perjanjian yang ditandatangani oleh kedua-dua pihak pada Ogos 2018.

Dalam kenyataan hari ini, Ketua Pegawai Eksekutif Datuk Seri Amir Hamzah Azizan menyatakan harapan dana persaraan agar komuniti pemandu dan penghantar Grab mendaftar sebagai ahli dan menyumbang kepada tabung persaraan mereka, sama ada melalui program i-Saraan atau caruman sukarela.

 

“Selain membantu mereka menyediakan persaraan, mereka juga akan menikmati faedah sebagai ahli KWSP, termasuk dividen tahunan ke atas simpanan, pengecualian cukai, dan bantuan lain kepada ahli,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Urusan Grab Malaysia, Sean Goh, menyatakan komitmen Grab untuk menyediakan peluang yang adil untuk mengakses mata pencarian baru dan juga membantu mengatasi pengangguran dengan merangsang pendapatan tambahan melalui ekonomi digital – terutama bagi individu dalam keadaan yang unik, seperti orang kurang upaya dan pesara.

 

Berikut adalah ayat yang telah diubah:

“Beliau menambah, berikutan pandemik, terdapat peningkatan mendadak dalam pendaftaran untuk menjadi rakan pemandu dan penghantar, dengan lebih daripada 50,000 orang menyertai platform ini.

“Mereka berusaha dengan gigih setiap hari untuk menyara diri dan keluarga mereka, dan ini mendorong kami untuk memberikan yang terbaik.

“Oleh itu, kami akan melaksanakan sumbangan tambahan sebanyak 10 peratus kepada rakan-rakan kami yang berumur 55 tahun ke atas yang menyertai skim sumbangan sukarela dan juga rakan-rakan OKU.

“Kami percaya bahawa kerjasama ini adalah langkah yang positif, di mana kerjasama antara sektor awam dan swasta dapat memperkuat kesejahteraan kewangan yang akan memperkukuhkan kedudukan kewangan rakyat Malaysia,” katanya.

Melalui MoU tersebut, Grab akan memberikan insentif seperti sumbangan tambahan sebanyak lima peratus sehingga maksimum RM80 setiap tahun kepada rakan pemandu dan penghantar yang berumur di bawah 55 tahun yang membuat sumbangan melalui program i-Saraan KWSP.

Rakan pemandu dan penghantar yang berumur 55 tahun ke atas yang membuat sumbangan melalui program sumbangan sukarela KWSP akan diberikan sumbangan tambahan sebanyak 10 peratus sehingga maksimum RM120 setiap tahun oleh Grab.

Syarikat e-hailing tersebut juga menawarkan sumbangan tambahan sebanyak 10 peratus sehingga maksimum RM120 setiap tahun kepada rakan pemandu dan penghantar yang diiktiraf sebagai orang kurang upaya (OKU) di semua peringkat umur yang membuat sumbangan melalui i-Saraan atau program sumbangan sukarela KWSP.

i-Saraan adalah program sumbangan sukarela yang membolehkan individu yang bekerja dalam ekonomi gig dan yang bekerja sendiri menyimpan untuk simpanan persaraan mereka melalui sumbangan di KWSP.

Mereka yang membuat sumbangan dalam i-Saraan akan menerima insentif kerajaan sebanyak 15 peratus berdasarkan jumlah sumbangan individu setahun, sehingga maksimum RM250 setahun, manakala di bawah program sumbangan sukarela, individu boleh membuat sumbangan sendiri pada bila-bila masa sehingga RM60,000 setahun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *