GrabFood kini melangkah lebih jauh dengan perluasan perkhidmatan ke seluruh negara, mengukuhkan kedudukannya sebagai pilihan utama penghantar makanan di Malaysia.

PETALING JAYA: Dalam rangka sambutan ulang tahunnya yang ke lima, GrabFood Malaysia dengan bangganya mengumumkan perluasan jaringan perkhidmatannya ke seluruh Malaysia.

Sejak dilancarkan pada Mei 2018, platform penghantaran makanan No. 1 ini telah beroperasi di lebih daripada 100 Daerah Malaysia, yang setara dengan 95 peratus penduduk Malaysia.

Jiong Jian Tan, Pengarah Komersial dan Penghantaran Grab Malaysia, menyatakan bahawa strategi perluasan ini tidak hanya terhad kepada kawasan perkhidmatan, tetapi juga mencakupi peningkatan kualiti perkhidmatan secara keseluruhan.

 

Kami mengukuhkan kehadiran dan perkhidmatan kami di peringkat tempatan demi kepentingan dan kesejahteraan masyarakat setempat. Namun, kami juga sedang berusaha untuk terus memperbaiki perkhidmatan kami agar sejajar dengan keperluan komuniti di Malaysia.

GrabFood berkomitmen untuk menyelaraskan penghantaran on-demand dengan keperluan anda melalui inovasi teknologi terkini, bertujuan untuk menjamin kepentingan pelanggan dan pemilik restoran.

Kami telah menambah jumlah pilihan restoran bagi memudahkan para pengguna. Secara purata, jumlah restoran rakan peniaga kami telah mencecah dua kali ganda setiap tahun sejak penubuhan GrabFood pada tahun 2018,” kata jurucakap Grab. Beliau menambah, Selain itu, kami turut menumpukan perhatian kepada penambahbaikan yang menguntungkan para pengguna.

Baru-baru ini, kami telah melancarkan Saver Delivery yang menawarkan caj penghantaran yang paling rendah – serendah RM1. Tambahan pula, GrabUnlimited juga menawarkan potongan harga berbaloi untuk semua perkhidmatan Grab – perubahan ini memberi pelbagai peluang untuk warga Malaysia menjimat.

Grab juga memberikan sokongan kepada rakan-peniaga dengan alatan dan program yang sesuai untuk membantu mereka berkembang dalam era penghantaran makanan yang berkembang pesat di Asia Tenggara.

Pada tahun 2022, pengguna GrabFood membuat pesanan sebanyak 1.48 kali ganda berbanding tahun 2019, sementara purata keuntungan bulanan rakan peniaga kecil meningkat sebanyak 26% selepas setahun berdaftar dengan Grab. Ini menunjukkan bahawa lebih ramai peniaga sedang menggunakan pendigitalan dalam operasi perniagaan mereka untuk menarik lebih banyak pelanggan, dengan sokongan daripada Grab.

GrabMerchant menawarkan ‘Ads Manager’, alat layan-diri yang membolehkan rakan peniaga mencipta dan mengesan iklan digital mereka sendiri melalui peranti mudah alih, dalam masa kurang dari 3 minit.

Dengan purata pulangan 6X, GrabAds memberikan manfaat yang besar kepada rakan peniaga kecil di rantau ini. Selain itu, strategi berasaskan data didorong oleh alat Data & Insights yang membolehkan rakan peniaga menguruskan perniagaan, memantau hasil jualan, dan memahami tabiat membeli pelanggan untuk merebut peluang perniagaan dengan lebih efisien.

Melalui GrabAcademy for Merchants, rakan peniaga juga dapat meningkatkan kemahiran digital mereka dan memajukan perniagaan secara dalam talian dengan cara terbaik.

 

Pengalaman terbaik bagi ekosistem Grab merupakan keutamaan kami. Apa yang bermula sebagai perkhidmatan penghantaran makanan yang mudah telah berkembang menjadi industri penting di Malaysia disebabkan pelbagai faktor.

Kini, melalui aplikasi Grab, para pengguna dapat menikmati pengalaman tempatan yang unik – hyperlocal experience – di mana sahaja mereka berada, kata Tan.

Kedudukan GrabFood sebagai pemain utama dalam penghantaran makanan terkemuka di Malaysia disokong oleh tinjauan mengenai jenama yang paling kerap digunakan di kalangan pengguna penghantaran makanan yang dijalankan oleh Kantar, syarikat data, pandangan dan perunding terkemuka dunia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *